Organisatie

Sociaal design

Tabled Design is opgericht door de Nederlandse architect Roel Rutgers. Zijn liefde voor de natuur speelt een belangrijke rol in zijn werk. Tijdens zijn studie Bouwkunde aan de TU Delft schreef hij zijn scriptie over levende façades: planten die op gebouwen groeien. Sindsdien is hij altijd op zoek naar het spanningsveld tussen natuur en architectuur: waar kunnen deze twee ogenschijnlijke tegenpolen elkaar ontmoeten?

In 2015 kwam Roel in Namibië terecht. Daar ging hij terug naar de basis van het maakproces. Hij bouwde huizen voor de sloppenwijken in Windhoek en ontdekte hoe verfrissend het kan zijn om problemen op te lossen door ze met eigen handen aan te pakken.

De schoonheid van natuurlijke materialen inspireerde Roel om meubels te maken en zo ontdekte hij het verhaal achter de Prosopis. Het was een uitgelezen kans om zijn idealen samen te laten komen: bij Tabled Design kan hij met natuurlijke materialen werken en tegelijkertijd de ecologie van Namibië versterken.

team

Een sociale onderneming

Roel wil met Tabled Design een duurzame onderneming neerzetten waar met liefde voor vakmanschap en materiaal gewerkt wordt. Geen fabriek, maar een werkplaats. In zijn zoektocht naar ervaren meubelmakers kwam hij terecht bij Hope Village, een weeshuis in Windhoek waar kinderen die in armoede zijn geboren liefdevol worden opgevoed.

De jonge adolescenten die het weeshuis moeten verlaten, hebben weinig zicht op een hoopvolle toekomst. Ze hebben geen opleiding genoten en hun kansen op de arbeidsmarkt zijn beperkt. Soms dragen ze een crimineel verleden met zich mee. Roel biedt deze jongemannen een nieuw toekomstperspectief door ze op te leiden in de werkplaats van Tabled Design.

Van hem leren ze de basis van het vak, zoals met machines en gereedschap omgaan en staal- en houtbewerken. Met precisie en oog voor detail werken zij elke dag aan de meubels van Tabled Design. Zo leren zij zich waardevolle vaardigheden aan om te voorzien in hun eigen onderhoud en kunnen zij hun kansen in de toekomst verbeteren.